1- Diyabet kalıtsal mıdır? Genetik midir?
Diyabetin neredeyse tüm türleri genetik bazı özellikler içerir. Ana başlıklar halinde değerlendirecek olursak tip bir diyabet genellikle genetik bir hastalık olarak kabul edilmemekle beraber aslında hastaların önemli bir kısmında otoimmün hastalık bulguları vardır ve otoimmün hastalıklar genetik kökenli hastalıklardır. Hastalar detaylı incelendiğinde altta yatan bağışıklık sistemi sorunlarının aydınlatılabilmesi ihtimali vardır. Bu hastanın uzun vadedeki tedavi planı için çok önemlidir.
2- Tip 2 Diyabet genetik midir?
Tip 2 Diyabet ise çok faktörlü genetik hastalık olarak kabul edilir. Çok faktörlü genetik hastalıkdan kasıt zeminde riski artıran genetik faktörlerin olması ve obezite gibi çevresel faktörlerin olayın üzerine binmesi ile birlikte hastalığın ortaya çıkmasıdır. Bu hastalığa neden olan genlerdeki ağır ve önemli değişiklikler ise MODY Hastalığına neden olabilmektedir. Genlerdeki mutasyonlar ne kadar güçlüyse ailedeki tekrarlama riski de o kadar artar. Hatta bazı kişilerde obezite olmadan da hastalık ortaya çıkar ve genel olarak aile ağacına bakıldığında çok sayıda kişinin diyabetli olduğu anlaşılır.
3- MODY nedir?
MODY Hastalığı genellikle 20 li yaşlar civarında ilk bulgularını veren bir diyabet türüdür ve aileye bakıldığı zaman çoğunlukla çok sayıda kişinin hasta olduğu tespit edilir ve tedavi algoritması diğer diye Bethlerden bazı farklılıklar gösterir. Tip 2 Diyabet tanısı konulmuş hastaların da yaklaşık %5 kadarında aslında bu hastalık vardır. Bu hastalığın kesin tanısında genetik araştırmadan başka etkili bir yöntem yoktur. Hastanın tedavisini yönlendirilmesi, bu hastalığın bazı türlerinde ortaya çıkabilecek diğer organlara ait sorunların erken tespiti ve ayrıca hastalığın tekrarlanmasının önlenmesi için kesin teşhis şarttır.
4- Mitokondrial Diyabet nedir?
Mitokondrial Diyabetler en sık gözden kaçan diyabetlerdir. Bazılarına tip 1, bazılarına tip 2 diyabet tanısı konulmuş olabilir. Ailede diyabet yanında işitme azlığı, bazı kas hastalıkları, görme bozukluklari gibi hastalıklar gözlenebilir. Aile içinde çok sayıda kişide farklı farklı hastalıklar var ve bazılarında da diyabet tanısı konulmuşsa o zaman akla gelmelidir. Mitokondriyal hastalıklar çok çeşitli yüzlerle ortaya çıkabilir.